Tot de Bevestigings- en intrededienst op zondag 15 maart maken we elke week nader kennis met  Daniël Maassen van den Brink die medio maart onze nieuwe predikant gaat worden:

Vertel in het kort eens iets over jezelf?

Ik ben opgegroeid in Woudenberg, waar ik het grootste gedeelte van mijn leven heb gewoond. Op mijn 18e verhuisde ik naar Groningen, om daar theologie te gaan studeren. Een tijd die me erg gevormd heeft! Via (de landelijke tak van) onze studentenvereniging hebben Jette en ik elkaar daar na een paar jaar ontmoet. Inmiddels tweeënhalf jaar getrouwd, wonen we tot op heden in Kampen. We kijken uit naar onze nieuwe en rustige woonplek in Well, maar zullen het stadse Kampense toch ook gaan missen!

Daarnaast willen we jullie graag een nieuwtje vertellen: 
In de zomer (begin augustus) verwachten wij ons 1e kind. Daar zijn we erg blij en dankbaar voor

 

Wat zijn je hobby’s of bezigheden?

Mijn vrije tijd vul ik graag met het lezen van een goed boek (theologie en/of literatuur), maar ik kom ook graag buiten voor een wandelingetje. Liefst door een groene omgeving. Verder doe ik op dit moment aan hardlopen en vind ik het op z’n tijd leuk om steden te bezoeken en cultuur te snuiven. Trouwens, wie weet dat er in ons nieuwe huis bijvoorbeeld nog genoeg ruimte is voor een pooltafel… Iets waar ik ook altijd wel plezier aan beleef. We gaan het zien!

 

Waarvan word jij enthousiast?

Ik denk in eerste instantie vooral aan de tijd wanneer de natuur weer opbloeit en alles groen wordt. Ik ben opgegroeid in een bosrijke omgeving, dat ik pas meer ben gaan waarderen nu ik een aantal jaar juist niet meer in zo’n omgeving woon. Zo nu en dan ga ik dan ook graag naar het bos. Vooral wanneer ik in de zomerse warmte door het bos loop, veel groen zie en de natuur ruik – dan voel ik van binnen een enthousiasme en komt er zo’n gevoel in me op van volmaaktheid… En o ja, het juiste lied op de juiste plek in een kerkdienst kan me ook erg raken (of eerder al tijdens de voorbereiding).

 

Welke karaktertrek bij anderen waardeer je?

Er zijn eigenlijk best wat dingen die ik aan anderen waardeer, als ik er zo aan denk. Mensen die altijd in de weer zijn voor iets of anderen en zichzelf dienstbaar opstellen; mensen die altijd voor je klaarstaan en bij wie je terecht kunt als je iets hebt; mensen die echt naar je luisteren en doorvragen en interesse in je tonen; mensen die tegelijkertijd ook durven zichzelf (/hun hart) open te stellen, waardoor er een gelijkwaardigheid tussen jou en de ander ontstaat; en mensen met wie je serieus kunt spreken over het leven, maar met wie je tegelijkertijd ook hard kunt lachen om dingen weer te relativeren. Zo maar wat voorbeelden die ik persoonlijk waardeer!

 

Wanneer kun je iemand vertrouwen?

Als je iets met iemand deelt en weet: bij hem of haar is datgene wat ik heb gedeeld veilig. En dat je daarbij niet eens zoiets hoefde te zeggen als ‘houd het even voor jezelf’, omdat je weet dat die persoon dat natuurlijk doet.

 

Ben je nieuwsgierig van aard?

Ik zou mezelf wel als nieuwsgierig van aard beschrijven. Ik dacht even aan het idee van ‘doorklikken’ op Wikipedia. Je zoekt iets op en komt via één onderwerp eigenlijk weer tien andere dingen tegen waar je op wilt ‘doorklikken’. Zo kom je steeds meer te weten. Zoiets zie ik ook weleens bij mezelf gebeuren. Verder probeer ik dagelijks in het kort de ontwikkelingen in ons land en de wereld bij te houden, voor hoever dat natuurlijk lukt. Zo blijf ik een beetje op de hoogte van maatschappelijke ontwikkelingen en probeer ik mezelf te inspireren voor bijvoorbeeld preken. En bij bepaalde onderwerpen of discussies probeer ik altijd de voors en tegens, het ‘enerzijds, anderzijds’ in het oog te houden. Een zekere nieuwsgierigheid is dan wel nodig. Maar als nieuwsgierigheid betekent ‘op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes’ of ‘dat je je in het roddelcircuit bevindt’, dan ben ik het wat minder…!

Welke rituelen of (onhebbelijke) gewoontes heb je?

Laat ik beginnen met het noemen van een positieve eigenschap. Ik ben een redelijk gestructureerd persoon. Ik houd dan ook niet zo van rommel om me heen en ik werk geordend. Daarmee houd ik de chaos uit mijn hoofd. Zo probeer ik het huis altijd netjes opgeruimd te houden en wil ik mijn administratie zo goed mogelijk op orde hebben.

Maar soms ben ik op deze punten misschien een beetje te geordend: dat ik het huis zo netjes mogelijk wil opruimen voordat ik naar bed ga en dat ik in mijn persoonlijke administratie alle punten en komma’s misschien een beetje te goed wil hebben staan. Of ik probeer alle dingen die in me opkomen allemaal op een to-dolijst schrijven, omdat ik anders bang ben ze te vergeten. Kortom, soms mag ik wel iets meer ontspannen omgaan met dat soort dingen. Dat scheelt vooral veel drukte om kleine dingen en daarmee ook drukte in mijn hoofd.

 

Wat wil jij aan God vragen?

Op dit moment geniet ik van het leven en ben ik dankbaar voor wat God me geeft. Ik geniet van een biertje en een goed boek op de bank en ik geniet van de natuur en de warmte van de zon als ik buiten loop. Tegelijkertijd merk ik in mijn eigen levensgeschiedenis, hoor ik van mensen om me heen en lees ik dagelijks in het nieuws dat het leven gebroken is. En dat is iets wat niet klopt: God heeft het leven gegeven om te leven, zónder gebrokenheid. Dat is iets wat ik niet begrijp. Dát begrijpen, is voor nu denk ik een onmogelijke vraag. In plaats daarvan wil ik daarom aan God vragen: wanneer komt u terug, om het hemelse leven definitief op aarde te vestigen

 

Welk Bijbelverhaal vind je het mooiste?

Tijdens de dienst van 8 december jl. zei ik al dat ik verhalen over ‘verwachting’ en Gods koninkrijk erg mooi vind. In het verlengde daarvan noem ik hier Openbaring 21, waar het gaat over de nieuwe hemel en de nieuwe aarde die zullen komen. De hemel die op aarde zal neerdalen, zodat de aarde weer een hemels paradijs wordt, waar God voor eens en voorgoed zichtbaar en tastbaar onder de mensen is. “Alles maak ik nieuw!” (Op. 21:5). Een heerlijk vooruitzicht!

 

Wat zijn voor jou inspirerende boeken?

Ik noem hier wat boeken die op geloofsgebied inspirerend voor me zijn geweest. Ik denk aan schrijvers als Tim Keller, Bram van de Beek, Tom Wright en Willem Barnard. Bij Keller noem ik het nog niet zo oude boek Het huwelijk. Daarin heeft hij mij de krachtige symboliek laten zien van het beeld van de relatie tussen Christus en zijn gemeente waar Paulus het huwelijk mee vergelijkt. Van de Beek heeft mij door zijn boeken bij de rijke dimensies van doop en avondmaal stilgezet. Ook probeert hij in zijn boeken een brug te slaan tussen protestanten en katholieken, wat ik erg waardevol vind. Verder bepaalt Wright me met zijn koninkrijkstheologie bij de waarde van alle dingen die je in het aardse leven doet. Daarbij laat hij voor mij zien dat Gods koninkrijk niet iets abstracts is, maar van het hier en nu. En als laatst heeft Barnard me (naast zijn vele prachtige liederen) door de boeken Op een stoel staan veel inzichten gegeven in de liturgie van een kerkdienst en het kerkelijk jaar. Door zijn gedachten heb ik de rijkdom van de daarbij horende symboliek beter leren verstaan.

 

Wat is je levensmotto?

Na even zoeken, vond ik een tekst uit Spreuken (11:9) die ergens ver in mijn achterhoofd omhoog kwam. Deze vind ik toepasselijk als levensmotto/levenshouding. (Trouwens, wat mij betreft geldt deze tekst niet alleen voor de ‘jeugd’, maar ook voor volwassenen.)

“Geniet dus, beste vriend, van je jonge jaren, haal je hart op aan de dagen van je jeugd. Volg je wegen die je hart wil gaan, gun je ogen wat ze wensen. En onthoud bij alles wat je doet dat God je aan zijn oordeel onderwerpt.”

Daar is veel over te zeggen! Voor mij geeft het iets weer van de vrijheid die God aan ons mensen heeft gegeven en te genieten van het leven. Tegelijkertijd weet ik dat God ziet wat ik doe. Dat geeft me niet zozeer ‘angst’ (voor zijn oordeel), maar het houdt me bij de les: dien ik met datgene wat doe God en mijn naaste, en niet het Kwade? Want voor dat laatste heeft hij ons niet gemaakt. Paulus vult hierin mooi aan (in 1 Tes. 5:21): “Onderzoek alles, behoud het goede en vermijd elk kwaad, in welke vorm het zich ook voordoet.”

 

 

Reactie toevoegen

Om spam tegen te gaan: vul het woord kerk in

In kolom "Onder De Aandacht" tonen
Uit
Deze banner tonen?
Banner verbergen
Status bericht
Live